bakgrundsbild

Blackbeanburger

4 portioner

400 gr kokta svarta bönor
0,5 gul lök, finhackad
2 st vitlöksklyftor, riven
1 dl avorioris
0,5 msk spiskummin
1 tsk mald fänkål
1 nypa chiliflakes
1 tsk mald kummin
3,5 dl vatten
2 msk maizena
1 tsk salt
olja

Så här gör du

Fräs gul lök och vitlök i olja. Tillsätt spiskummin, fänkål, chiliflakes, kummin och avorioris. Slå på vattnet och koka riset helt klart. Kyl ner riset och mixa i matberedare. Lyft ur riset och mixa sen bönorna. Blanda ihop riset med bönorna för hand och tillsätt saltet och maizena, smaka av. Tillsätt eventuellt mera kryddor och salt. Forma till 
burgare á 120 gram.

Hetta upp olja i en stekpanna och stek burgarna tills de fått fin färg. Kör in dem i ugnen och baka klart i 150 grader värme i ca 10 minuter.

Tillbehör

Kålslaw
3 st blad savoykål
1 st äpple
0,5 st fänkål
0,5 st rödlök (i båtar)
0,5 dl majonäs
0,5 dl crème fraiche
1 msk dijon
salt, svartpeppar

Strimla grönskerna och blanda med majonäs, crème fraiche och dijonsenap. Smaka av med salt och peppar.

Paprika & chilidip
2 dl majonäs
2 msk ajvar relish
0,5 msk paprikapulver
0,5 tsk torkad chiliflakes
1 st vitlöksklyfta, riven
salt

Blanda samtliga ingredienser och smaka av. Tillsätt gärna mer chili för mer hetta.